Panikové zámky pro speciální únikové cesty

zámek pro panikuPředstavte si situaci, kdy potřebujete zajistit maximální bezpečnost a současně udržet plynulý a rychlý průchod lidí skrze dveře v případě nouze. Právě pro tyto účely byly navrženy unikátní panikové zadlabací zámky, který je ideálním řešením pro panikové uzávěry. Tyto zámky jsou dokonale přizpůsobeny pro kování s klikou na obou stranách dveří, nebo pro kování s klika / koule, což umožňuje snadné použití a intuitivní ovládání ve stresových situacích.

Hlavním úkolem tohoto zámku je poskytnout bezpečné prostředí, ale zároveň zůstat flexibilní pro různé situace. Panikové zámky jsou vybaveny blokací střelky, která zajišťuje, že po uzamčení klíčem se vnější klika stane nefunkční. To znamená, že vnější klika se následně nedá stlačit, a tím pádem je zámek ovladatelný pouze z vnitřní strany. Tato funkce je klíčová pro zajištění bezpečnosti, jelikož neoprávněná osoba nemůže zvenčí zasáhnout do mechanismu zámku.

Další výjimečnou vlastností panikového zámku je paniková funkce "D", která umožňuje, že po odemčení zámku je možné jej ovládat z obou stran. To je obzvláště užitečné v situacích, kdy je potřeba rychle opustit prostor, aniž byste museli ztrácet čas zaměřením se na zamčení dveří. I po průchodu dveřmi zůstává zámek uzamčen, což přispívá k dalšímu zvýšení bezpečnosti.

panika image

Jednou z inovativních vlastností tohoto zámku je možnost nastavení panikové strany jako "in" nebo "out". To se děje velmi snadno pomocí šroubku umístěného na ploše zámku. Toto nastavení je intuitivní a může být provedeno v krátkém časovém úseku, což znamená, že zámek je možné přizpůsobit konkrétním potřebám uživatele nebo specifikacím objektu.

paniková klika a zámekNavíc, zámky se můžou pochlubit certifikací dle EN 12209:2003 a EN1634-1:2008, což zajišťuje, že splňuje nejpřísnější evropské standardy pro bezpečnostní zámky a je vhodný také pro protipožární a kouřotěsné dveře. Taková certifikace je důkazem, že zámek byl podroben důkladným testům a je spolehlivým řešením pro zajištění bezpečnosti.

Z hlediska konstrukce je střelka zámku pravolevá a oboustranná, což znamená, že může být použita jak pro pravé, tak pro levé otevírání dveří. To přidává na univerzálnosti a flexibilitě při instalaci. Součástí každého panikového zámku je tzv. dělený čtyřhran. (viz. obrázek)

klika pro panikové únikyMateriál, ze kterého je zámek vyroben, je nerezová ocel SUS304, která je známá svou odolností proti korozi. Povrch čela zámku je rovněž nerez, což zvyšuje jeho odolnost a zajišťuje dlouhodobou funkčnost i v náročných podmínkách. Díky těmto materiálovým vlastnostem je zámek vhodný nejen pro interiérové dveře, ale i pro dveře, které jsou vystaveny vnějším vlivům.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že estetický vzhled tohoto zámku je moderní a přitom dostatečně diskrétní, aby ladil s různými styly dveří a nebyl rušivým prvkem v interiéru. Jeho instalace je jednoduchá a nenáročná, a proto je ideální volbou pro ty, kteří hledají spojení funkčnosti, bezpečnosti a estetiky v jednom produktu.

Vzhledem ke všem těmto vlastnostem je zadlabací střelkový zámek pro panikové uzávěry skvělou volbou pro ty, kteří potřebují spolehlivé, bezpečné a flexibilní řešení pro své dveře. Jeho využití je široké a může sloužit v různých typech objektů, od kanceláří a škol až po výrobní haly a veřejné instituce. Pro panikový zámek je třeba i speciální klika, která podporuje tuto funkci - rádi Vám pomůžeme s výběrem :)

Rozdělení paniky dle písmeny abecedy:
A.
Z venkovní strany je dveře možno odemknout a otevřít pouze klíčem (dochází k zatažení závory i střelky).
V tomto případě je na vnější straně dveří instalováno kování s pevnou koulí nebo madlem
a nebo pouze rozeta se zámkovou vložkou. Tyto zámky bývají některými výrobci označovány i písmenem E.

B. Při otočení klíčem z venkovní strany dojde k zatažení závory a odemčení vložky a poté i k zatažení střelky
a přepnutí zámku do stavu trvale otevřeno. Následně lze z venkovní strany dveře otevírat pouze klikou
až do dalšího uzamčení klíčem.

C. Stejná funkce jako u typu B, ale pouze pro jeden vstup. Po uzavření dveří je pro opětovný vstup nutné znovu použít klíč.

D. Z venkovní strany klika zatahuje střelku vždy – pokud je odemčeno, lze klikou z venkovní strany dveře otevřít.

Tip: pro panikové úniky jsou většinou využívány dveře s požární ochranou. I s tímto řešením Vám rádi poradíme :)